Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 15:45 - Граждани се жалват от цигани за дискриминация
Автор: bylgariqzabylgarite Категория: Новини   
Прочетен: 1025 Коментари: 0 Гласове:
0



Дават на прокурор жител на Ихтиман заради призиви за убийства image

Твърденията на циганина от Ихтиман не са единственият случай на подобни изказвания от представители на ромската общност у нас. При размириците в „Красна поляна” миналата година роми заплашваха съкварталци със саморазправа.

image

"Софийска вода" се затруднява в това как да събере парите си от длъжниците. Снимки архив "Новинар"

01/02 var im = 0;

Български граждани са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради твърдения на циганин, че „всички българи заслужават да умрат”, излъчени в националния телевизионен ефир, научи „Новинар”. В края на месец август тази година във вечерната емисия „Календар” по Нова телевизия е излъчен репортаж от град Ихтиман, където мъж на 51 години е убит при свада.
По първоначални данни група цигани нахлули в магазин в частен имот и започнали саморазправа със собственика, който при самозащита стрелял по тях със законно притежавано оръжие. Изпратеният на място автопатрул установил, че на улицата пред входа лежи окървавен мъж в безпомощно състояние. Двама полицаи останали на местопроизшествието, а колегата им незабавно откарал ранения в "Спешна помощ". Там обаче само са констатирали смъртта на 51-годишния мъж. За минути улицата пред сградата, където се разиграл трагичният инцидент, се изпълнила с жители на ромския квартал, които искали да се саморазправят с магазинера. В опит за нормализиране на обществения ред са изпратени още полицейски служители. Установено е, че има и други двама мъже, пострадали от стрелбата. Единият от тях е опериран и оставен на лечение в болница. Другият ранен мъж пък е откаран в столицата и приет в "Пирогов" с нараняване в лицевата област, на когото също е направена операция.
Постепенно са били вдигнати всички сили на полицията в Ихтиман, допълнително са извикани и техни колеги от областната дирекция. В този момент на мястото на произшествието вече се били събрали около 700 човека, които започнали да замерят къщата на магазинера с камъни и да заплашват с физическа разправа собственика и полицаите. Служителите на реда успели през заден вход и съседни дворни места да изведат от дома му бакалина, който също е бил ранен при инцидента.
Екип на телевизията отива на мястото на събитието и се среща с хората, за да кажат какво точно се е случило. В разказа си обаче един от циганите твърди, че „всички българи трябва да умрат”.
Именно това изказване е причината девет души от София и Шумен да подадат жалба за неравнопоставеност в комисията, която да реши имало ли е дискриминация. Ако в националния ефир на България за първи път прозвучаха подобни думи, нямаше да се притесним особено, пишат в жалбата си подателите. Този призив обаче се чува при всеки възникнал битов конфликт с участието на цигани, смята Десислава Стоева от жалбоподателите. Според нея подобни твърдения създават враждебна и застрашителна среда за българските граждани. Ние се чувстваме жертви на тормоз на основата на етническа принадлежност, коментира Стоева. Това не е първата такава жалба, обясниха от Комисията за защита от дискриминация. През 2006 г. български гражданин сезира комисията за неравнопоставеност, като твърди, че е дискриминиран от общински съветник, представител на циганския етнос. Проблемът обаче бил свързан с това, че съветникът не искал да даде разрешително за откриване на заведение, притежание на българина, обясниха от комисията. Производство по жалбата така и не било образувано, тъй като сигналът за дискриминация е подаден по електронната поща, но без да бъде удостоверен с електронен подпис, обясниха експертите.
Производство и по жалбата на българите срещу мъжа от Ихтиман също все още няма. Причината за това е, че документите на жалбоподателите все още се уточняват в правния отдел на институцията. Според Стоева обаче при такива случаи на дискриминация трябва да се самосезира и прокуратурата. Тъй като от институцията не са направили това, най-вероятно ние ще подадем жалба, защото такива изказвания нарушават Конституцията на страната и за тях трябва да се търси отговорност, коментираха жалбоподателите.
Копие от жалбата гражданите са изпратили и до комисиите по правата на човека и по петициите в Европейския парламент. Идеята за подаването на сигнала пък била подкрепена и от други сънародници и дори от българи зад граница.
Според статистиката на Комисията за защита от дискриминация намаляват сигналите за нарушени права по етнически и расов принцип. В същото време обаче хората са станали по-смели и подават жалби и срещу държавници и медии, допълниха от комисията. Нарастват подадените жалби за трудови проблеми и ограничен достъп до услуги. Увеличение има и при жалбите за нарушени социални права, като хората се жалват предимно от право на комуникация, на социално подпомагане и др. Българите се чувстват най-дискриминирани по възраст, показва проучване на европейската служба "Евробарометър" в края на миналата година. Според данните всеки втори българин определя дискриминацията като важен проблем за страната. Наред с възрастта най-често хората са дискриминирани заради увреждане или етническа принадлежност, категорични са анкетираните.


Вестник "Новинар" е готов да публикува и други мнения по темата



1,2 млн. лв. дължат роми на „Софийска вода"

Десислава Янкова


“Софийска вода” среща сериозни затруднения със заплащането на използваната в кварталите с преобладаващо ромско население вода, макар че проблеми със заплащането има в цяла София, заявиха от столичния ВиК оператор.
Районите с преобладаващо ромско население, където има регистрирани клиенти на „Софийска вода”, са кварталите „Факултета”, „Христо Ботев” и така наречените виетнамски общежития в жк „Красна поляна”. Дългът там възлиза на 1 200 000 лева към август 2008 година. В ромската част на кв. „Филиповци” няма клиенти на дружеството, въпреки че там се използва вода.
Много често в тези квартали няма обособени имоти и изградена законна инфраструктура, за да говорим за клиенти, за фактурирана и заплатена по техните сметки употребена вода, заявиха от дружеството.
Решаването на проблемите в тези райони е извън компетенциите и възможностите на „Софийска вода”. С тях са запознати Министерство на труда и социалната политика, Столична община, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и „Евророма”.



Тагове:   дискриминация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bylgariqzabylgarite
Категория: Новини
Прочетен: 50930
Постинги: 29
Коментари: 19
Гласове: 48
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930